Kalender met werelddagen

Via onze lespakketten haal je enkele boeiende internationale dagen naar de klas!

Op zoek naar lesmateriaal om een Werelddag of Internationale Dag van…’ extra kleur te geven in de klas?
Via onze handige kalender vind je een overzicht van de belangrijkste Werelddagen. Bij elke Werelddag reiken we je bovendien enkele concrete tips aan, met lesmateriaal en lespakketten op maat van de eerste, tweede en derde graad basisonderwijs. Aan de slag!

2 oktober: Werelddag voor geweldloosheid

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

• De lespakketten ‘Lou en Lena: Nee, tegen geweld’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs
  • Het lespakket ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste graad lager onderwijs.

Ontdek het recht op bescherming tegen geweld, via het verhaal van Mai.

11 oktober: Internationale dag van het meisje

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lesmappen ‘Kwaliteitsvol onderwijs voor meisjes in Burkina Faso’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs

16 oktober: Wereldvoedseldag

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

Het lespakket ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de tweede graad lager onderwijs.
Via het recht op een goede gezondheid wordt de problematiek van ondervoeding besproken.

17 oktober: Werelddag van verzet tegen extreme armoede

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

Bijna al onze thematieken hebben raakvlakken met armoede en armoedebestrijding via ontwikkelingswerk. Armoede terugdringen doe je het beste via een totaalaanpak in samenwerking met de hele gemeenschap, via het aanbieden van kwaliteitsvol onderwijs, gezondheidszorg, zuiver drinkwater, economische projecten, etcetera.

16 november: Werelddag van de verdraagzaamheid

20 november: Internationale dag van de kinderrechten

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

• De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs.
  • De poster van het Kinderrechtenverdrag, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs
  • De Kinderrechtenboot (memoryspel + affiche).
  • ‘Het Krekelboek’, ideeënboek voor kinderrechteneducatie in de klas, geschikt voor kleuters en de eerste en tweede graad van het lager onderwijs.
11 februari: Werelddag van de zieken

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

• De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste en tweede graad lager onderwijs. Via de verhalen van Nour, Dossa en Nina maken je leerlingen kennis met het recht op gezondheidszorg.
  • ‘Het Krekelboek’ voor kleuters en de eerste en tweede graad van het lager onderwijs: in het ideeënboek voor kinderrechteneducatie in de klas vind je een volledig hoofdstuk rond gezondheid en gezondheidszorg.
12 februari: Internationale dag van de kindsoldaten

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

Aan de hand van het verhaal van Mai maak je kennis met het leven van een kindsoldaat, wat past in het recht op bescherming van kindsoldaten.

8 maart: Internationale vrouwendag

22 maart: Wereldwaterdag

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

In ‘Het krekelboek’, ideeënboek voor kinderrechteneducatie in de klas, voor kleuters en de eerste en tweede graad van het lager onderwijs, is een integraal hoofdstuk gewijd aan water, watervoorziening en sanitair.

7 april: Wereldgezondheidsdag

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

• De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste en tweede graad lager onderwijs, vertellen je meer over het recht op gezondheidszorg, via de verhalen van Nour, Dossa en Nina.
  • Het krekelboek’, ideeënboek voor kinderrechteneducatie in de klas, laat kleuters en de eerste en tweede graad van het lager onderwijs kennismaken met ‘gezondheid’.
25 april: Werelddag tegen malaria

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

Het lespakket ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste graad van het lager onderwijs. Via het verhaal van Sema maak je je leerlingen vertrouwd met (de gevolgen en oorzaken van) malaria.

25 mei: Internationale dag van Afrika

12 juni: Internationale dag tegen kinderarbeid

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de tweede en derde graad lager onderwijs, vertellen je meer over het recht op bescherming tegen kinderarbeid.

16 juni: Internationale dag van het Afrikaanse kind