Wat is een kinderrechtenschool/ School for Rights?

Een Kinderrechtenschool (BO) / School for Rights (SO) is een school waar kinderen zich bewust zijn van hun rechten en die van leeftijdsgenoten wereldwijd. De school geeft kinderrechten een plaats in de dagelijkse schoolcultuur: in de lessen, het schoolreglement, activiteiten...

Hoe word je Kinderrechtenschool/School for Rights?

Om een Kinderrechtenschool te worden, werk je gedurende twee/drie jaar aan een kinderrechtenklimaat op school. Je staat er niet alleen voor, want de Partners voor Kinderrechtenscholen helpen en begeleiden je met workshops en vormingen op maat van de school. Scholen die het volledige traject doorlopen, kunnen zich het label van Kinderrechtenschool/ School for Rights aanmeten.

Het stappenplan

Ook jouw school kan een Kinderrechtenschool/ School for Rights worden! Samen met de Partners voor Kinderrechtenscholen doorloop je drie stappen.

• De basis: waar zitten de kinder-en jongerenrechten in jouw school? We bekijken samen wat jouw school op dit moment onderneemt rond kinderrechten, bijvoorbeeld een inzamelactie voor het goede doel, een leerlingenraad of maatregelen tegen pesten op school. Samen werken we een aanpak uit om deze bestaande acties extra in de verf te zetten.
  • Verrijkingsfase: Aan de slag met kinder- en jongerenrechten op school en in de klas! De experten van Partners voor Kinderrechtenscholen reiken je tijdens infosessies en workshops technieken aan om kinder- en jongerenrechten op school en in de klas in de praktijk te brengen. Je kan bijvoorbeeld aandacht hebben voor meer inspraak door je leerlingen, of een schoolfeest organiseren met ‘kinderen in het Zuiden’ als centrale thema. In de klas kan je bovendien meteen aan de slag met gepast lesmateriaal.
  • Behaal het Kinderrechtenlabel: Na twee of drie jaar is er een echt kinderrechtenklimaat op jouw school. Scholen die samen met ons het hele traject doorlopen, krijgen het label van Kinderrechtenschool/ School for Rights. Het label is een blijvende erkenning, maar vooral een stimulans om blijvend aandacht te besteden aan de rechten van kinderen en jongeren hier bij ons en op andere plaatsen in de wereld.

Een partnerschap op maat

Het opzet is om samen met de school een aanpak op maat te vinden.

Het traject Kinderrechtenschool/ School for Rights is een initiatief van 6 organisaties, de Partners voor Kinderrechtenscholen. Het samenwerkingsverband bestaat uit de Vlaamse organisaties Djapo en KIYO , de Waalse partner DGDE. Plan International België, Unicef België en VIA Don Bosco zijn actief in het Nederlandstalige en het Franstalige taalgebied. Doel van het samenwerkingsverband is om alle kennis rond kinderrechteneducatie te bundelen, onder meer via deze website.

Enkele voorbeelden

Laat je inspireren door andere scholen, die het label van Kinderrechtenschool/School for Rights behaalden.

Info & inschrijvingen

Geïnteresseerd? Contacteer ons via kinderrechtenschool@planinternational.be of 02/504 60 13. We helpen je graag verder met al je vragen!

Het label voor Kinderrechtenscholen