Wat is een kinderrechtenschool?

Een Kinderrechtenschool is een school waar kinderen zich bewust zijn van hun rechten en die van leeftijdsgenoten wereldwijd. De school geeft kinderrechten een plaats in de dagelijkse schoolcultuur: in de lessen, het schoolreglement, activiteiten...

Hoe word je Kinderrechtenschool?

Om een Kinderrechtenschool te worden, werk je gedurende twee jaar aan een kinderrechtenklimaat op school. Je staat er niet alleen voor, want de Partners voor Kinderrechtenscholen helpen en begeleiden je met workshops en vormingen op maat van de school. Scholen die het volledige traject doorlopen, kunnen zich het label van Kinderrechtenschool aanmeten.

Het stappenplan

Ook jouw school kan een Kinderrechtenschool worden! Samen met de Partners voor Kinderrechtenscholen doorloop je drie stappen.

• De basis: waar zitten de kinderrechten in jouw school? We bekijken samen wat jouw school op dit moment onderneemt rond kinderrechten, bijvoorbeeld een inzamelactie voor het goede doel, een leerlingenraad of maatregelen tegen pesten op school. Samen werken we een aanpak uit om deze bestaande acties extra in de verf te zetten.
  • Verrijkingsfase: Aan de slag met kinderrechten op school en in de klas! De kinderrechtenexperten van Partners voor Kinderrechtenscholen reiken je tijdens infosessies en workshops technieken aan om kinderrechten op school en in de klas in de praktijk te brengen. Je kan bijvoorbeeld aandacht hebben voor meer inspraak door je leerlingen, of een schoolfeest organiseren met ‘kinderen in het Zuiden’ als centrale thema. In de klas kan je bovendien meteen aan de slag met gepast lesmateriaal.
  • Behaal het Kinderrechtenlabel: Na twee jaar is er een echt kinderrechtenklimaat op jouw school. Scholen die samen met ons het hele traject doorlopen, krijgen het label van Kinderrechtenschool. Het label is een blijvende erkenning, maar vooral een stimulans om blijvend aandacht te besteden aan kinderrechten en de situatie van kinderen in het Zuiden.

Een partnerschap op maat

Het opzet is om samen met de school een aanpak op maat te vinden.

Het Kinderrechtenschool-traject is een initiatief van 6 organisaties, de Partners voor Kinderrechtenscholen. Het samenwerkingsverband bestaat uit de Vlaamse organisaties Vormen vzw, Kiyo en Djapo, plus de Waalse partners Geomoun en DGDE. Plan België is actief in het Nederlandstalige en het Franstalige taalgebied. Doel van het samenwerkingsverband is om alle kennis rond kinderrechteneducatie te bundelen, onder meer via deze website.

Enkele voorbeelden

Laat je inspireren door andere scholen, die het label van Kinderrechtenschool behaalden.

Info & inschrijvingen

Geïnteresseerd? Contacteer ons via kinderrechtenschool@planbelgie.be of 02/504 60 11. We helpen je graag verder met al je vragen!

Het label voor Kinderrechtenscholen