difret film over kindhuwelijken ethiopie plan belgie kinderrechtenschool
Verzendkost wordt aangerekend bij bestelling
Gratis digitale versie

DVD & lesmap 'Difret' over kindhuwelijken

Educatieve lesmap bij de film 'Difret'

Naar aanleiding van haar campagne tegen kindhuwelijken, ontwikkelde Plan België een boeiende lesmap, geïnspireerd op de film ‘Difret’. De film en bijhorende lesmap zijn gratis en speciaal geschikt voor jongeren van de derde graad secundair.

De film

De meest algemene betekenis van 'Difret' is 'durf', maar in de film wordt het woord tweemaal uitgesproken in zijn tweede betekenis, 'verkracht worden'. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een 14-jarig meisje dat ontvoerd wordt en gedwongen in het huwelijksbootje moet stappen met een veel oudere man. Centraal thema: kindhuwelijken en het recht van meisjes om zich tegen een gedwongen huwelijk te verzetten. 'Difret' werd geproducet door Angelina Jolie en won in 2014 de publieksprijs op het Sundance en het Berlinale Filmfestival. Bekijk hier alvast de trailer

De lesmap

Via de Difret-lesmap voor de 3e graad van het secundair onderwijs maken je leerlingen kennis met het leven van Hirut, een 14-jarig meisje in Ethiopië. Het levensverhaal van het meisje biedt een unieke kijk op de diepgewortelde tradities op het platteland, inclusief de ongelijkheid tussen jongens en meisjes.

De lesmap met bijhorende film is een interessant aanknopingspunt om met je leerlingen te debatteren over kindhuwelijken, emancipatie, ontwikkelingssamenwerking, kinderrechten, enzovoorts. Op die manier zet je je leerlingen kritisch aan het denken, met een open blik op de wereld. Via de lesmap reiken we ook alternatieven en positieve verhalen aan. Want het meisje staat er niet alleen voor - ze krijgt steun van haar leerkracht, advocaten, ngo's,...

Jaar van uitgave