Zesde leerjaar van De Zonnewijzer test 'Mijn nieuwe thuis'

De klas van meester Bart van Kindderrechtenschool De Zonnewijzer in Sint-Pieters-Woluwe mocht donderdag ‘Mijn nieuwe thuis’ testen. Samen met vluchtelingenmeisje Ella maakten de leerlingen een virtuele inleefreis naar het vluchtelingenkamp Nyarugusu in Tanzania. Met het project willen we de komende twee jaar 2.000 leerlingen bereiken.

De leerlingen luisterden geboeid naar de inleiding van meester Bart. “Wat betekent vluchten voor jullie? Wie wil het woordje ‘vluchteling’ eens opzoeken in het woordenboek? Waarom vluchten mensen volgens jullie?” Alle vingers gingen de lucht in.

Aandachtig keken de leerlingen naar het smartboard en schoven ze met hun vingers langs het grote scherm. “De mensen daar hebben te weinig voedsel en water, er zijn overstromingen, ze zijn met superveel op een kleine plek, ze ruilen eten voor kleren, ze moeten lang wachten op water…” Dat alles ontdekten de leerlingen via http://mijnnieuwethuis.planbelgie.be/. De site geeft jongeren de kans om op een interactieve manier rond te wandelen in het kamp Nyarugusu, waar 140.000 Burundese vluchtelingen worden opgevangen. Het kamp kom je binnen via pc, tablet of smartphone en een goede internetverbinding.

Pedagogisch project

‘Mijn nieuwe thuis’ werd ontwikkeld door Plan International, in samenwerking met leerkrachten en leerlingen tussen 10 en 14, voor wie de interactieve beleving bedoeld is. Bij het project hoort pedagogisch materiaal met informatie die leerkrachten en ouders helpt om de vluchtelingenproblematiek te kaderen.

“Met dit project willen we dit actuele thema tastbaar maken voor Belgische jongeren. We willen hen op een toegankelijke manier kritisch leren nadenken over de vluchtelingenproblematiek”, zegt Régine Debrabandere, directeur van Plan België. “Het 360°-project maakt het voor jongeren makkelijker om zich met vluchtelingen wereldwijd te identificeren en om de problemen waarmee ze te maken hebben te begrijpen. Hoeveel jongeren weten dat geen enkel Europees land deel uitmaakt van de tien die wereldwijd de meeste vluchtelingen opvangen? Of dat Albert Einstein een vluchteling was? Kennis die jongeren met deze interactieve beleving en de pedagogische omkadering kunnen opdoen.”

Plan International helpt kinderen in Nyarugusu sinds juni 2015, het begin van de Burundese vluchtelingencrisis. De ngo focust op onderwijs, veiligheid en bescherming, en toegang tot sanitaire voorzieningen. Voor de bescherming van kinderen is Plan International in Nyarugusu de belangrijkste partner van het VN-Vluchtelingenagentschap (UNHCR).

Ben jij een leerkracht en heb je zijn in om de vluchtelingenproblematiek met je leerlingen te bespreken?

Ontdek de bijhorende lesmap op de website van de Kinderrechtenscholen.