Pedagogisch dossier: Allemaal gelijk, of niet? (2de-3de graad SO)

Plan International België verzamelde wereldwijd getuigenissen van kinderen en jongeren over ongelijkheid tussen meisjes en jongens.

Het resultaat is een aangrijpende, maar ook hoopgevende fototentoonstelling. Overal ter wereld hebben genderstereotypen negatieve gevolgen voor meisjes – en ook voor jongens. In het educatief pakket dat Plan ontwikkelde bij deze fototentoonstelling leggen we de focus vooral op de ongelijke behandeling van meisjes op verschillende plaatsen in de wereld. Meisjes zijn vaak immers de eerste slachtoffers van schending van kinderrechten. Met dit pakket willen we leerkrachten de kans geven om op een toegankelijke, leerrijke en boeiende manier rond deze thematiek te werken. Het materiaal kan ook los van de fototentoonstelling gebruikt worden en is rechtstreeks downloadbaar.

De tentoonstelling kwam tot stand in het kader van de campagne Unlock the power of girls. In dit ijzersterke filmpje brengen 13 meisjes uit Brazilië, Ethiopië, India, Liberia, Nicaragua, Rwanda, Thailand en Sierra Leone een stuk van de Britse Keisha Thompson, een schrijfster die actief ijvert voor gelijke rechten voor meisjes.

Meer info over de fototentoonstelling