Kinderrechtenscholen inspireren elkaar tijdens de Uitwisselingsdag

Voor het derde jaar op rij kwamen de Kinderrechtenscholen samen in Brussel om een dag lang ideeën uit te wisselen. Op het programma: een vorming rond duurzame ontwikkeling, een interactieve uitwisseling van goede praktijken en discussietafels over de toekomst van de kinderrechtenscholen. Een ideeënmarkt met receptie sloot de dag feestelijk af.

De kinderrechtenscholen kwamen vanuit Moeskroen en Houthalen af naar het Muntpunt in Brussel om deel te nemen aan de uitwisselingsdag. Deze dag wordt een keer per jaar georganiseerd door de partners van de kinderrechtenscholen met als doel de gelabelde scholen samen te brengen. Op deze manier krijgen zowel de scholen als de partners de kans om ervaringen en praktijken met elkaar uit te wisselen, en om nieuwe werkvormen te ontdekken. Een ideale manier dus om een duurzame cultuur van kinderrechten verder te installeren in de scholen. Nieuw dit jaar was de uitwisseling tussen Franstalige en Vlaamse scholen. Voor het eerst konden zij met elkaar in contact komen.

Kinderrechten en duurzame ontwikkeling

“Het was leuk om te ontdekken dat je met weinig heel veel kunt doen en dat we via de kinderrechten ook aan de Duurzame ontwikkelingsdoelen meewerken. Een leerrijke dag!”, vertelde een deelnemende leerkracht.

De dag ging van start met een vorming over de SDG’s, de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Aan de hand van twee werkvormen ondervonden de deelnemers dat de SDG’s helemaal geen abstracte en onbereikbare doelen zijn. Integendeel, een school die kinderrechten respecteert, werkt tegelijkertijd ook aan de ontwikkelingsdoelen. Twee vliegen in een klap dus! De methodieken leverden tussendoor ook interessante gespreksonderwerpen op zoals de verdeling van de toiletten (m/v/x, of allemaal unisex?), of wat met ouders die schoolactiviteiten verbieden?

Uitwisseling centraal

“De samenwerking met Franstalige kinderrechtenscholen was superinteressant, het was de eerste keer dat we een uitwisseling hadden met scholen van de andere kant van de taalgrens.”, aldus een deelneemster.

In de namiddag stonden de scholen zelf in de spotlights. Elke school presenteerde de activiteiten of praktijken die zij als kinderrechtenschool ondernemen. Dat leverde heel wat ideeën op! Nadien volgde een korte maar krachtige brainstorming over de toekomst van de kinderrechtenschool en van deze uitwisselingsdag.

Met een hoofd vol inspiratie konden de deelnemers nog napraten tijdens de receptie waarbij nieuw lesmateriaal van de partnerorganisaties tentoon werd gesteld. Missie geslaagd!

Ben jij ook geïnteresseerd om een kinderrechtenschool te worden of wil je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met magali.lowies@planbelgie.be, of op het nummer 02 504 60 14.

Leerkrachten tekenen samen hun ideale school
Brainstormen over de kinderrechten