Kinderrechten staan centraal tijdens vredeswake

Onder het motto ‘Vrede: (g)een kinderspel’ rolt de vredeswake de rode loper uit voor kinderen. Al voor de 9e keer wordt de Grote Oorlog met een vredeswake herdacht in de West-Vlaamse gemeente Langemark.

Driemaal per jaar organiseert de gemeente Langemark-Poelkapelle een vredeswake, telkens met de focus op een ander thema. Zo willen ze niet alleen de Eerste Wereldoorlog herdenken, maar ook de aandacht vestigen op actuele thema’s en het belang van vrede onderstrepen.

Op zondag 21 mei worden de kinderrechten in de kijker gezet. Ondanks het Kinderrechtenverdrag, dat in 1989 door zowat alle landen ter wereld getekend werd, worden de rechten van ontelbare kinderen nog dagelijks geschonden. Hongersnood, oorlog, uitbuiting, misbruik…. Kinderen blijven er ook in 2017 niet van gespaard. Werk aan de winkel dus om wereldwijd voor kinderrechten te strijden. Maar ook hier bij ons kan er gewerkt worden om de rechten van de kleinsten onder ons meer vertrouwd te maken bij het brede publiek. Deze editie van vredeswake wil hieraan een steentje bijdragen.

Verschillende kinderrechten zullen aan bod komen tijdens deze dag. Het recht op voedsel bijvoorbeeld, miljoenen kinderen lijden vandaag honger in de Hoorn van Afrika. Of het recht op bescherming tegen oorlog en geweld. Karin Jacobs, mama van Jelle en Clara Cleymans & Plan-ouder van het Cambodjaanse meisje Sreyleab, komt pleiten – naar de woorden van Nobelprijswinnares Malala Yousafzai – voor ‘boeken en pennen’ in de strijd voor ontwikkeling en vrede. En ook kinderrechtencommisssaris Bruno Vanobbergen zal aanwezig zijn. Hij legt uit waarom het zo belangrijk is om naar kinderen te luisteren.

Wil je erbij zijn? Place to be is de Sint-Pauluskerk in Langemark op zondag 21 mei ’17 om 15u. Toegang is gratis, kinderen krijgen ereplaatsen.

Meer informatie vind je op www.wakkervoorvrede.be

Kinderrechten zijn belangrijk voor vrede