Jarige Koen Wauters opnieuw voor de klas

Woensdag 17 september stelde Koen Wauters het nieuwe lespakket over kinderrechten van Plan België voor. In Wauters vs. Waes bewees Koen Wauters al dat hij voor de klas kan staan. Dus we vroegen hem dat nog eens te doen. En het werd geen gewone les. Met de leuke personages Lou en Lena en een digitaal bordboek nam hij de leerlingen van basisschool Hof Van Riemen in Heist-op-den-Berg mee op wereldreis en bracht hij hen iets bij over kinderrechten.

"Ik ben Koen en vandaag ben ik meester Koen", zo begon de les. En of de leerlingen van het vierde leerjaar aan meester Koens lippen hingen. "Welke kinderrechten kennen jullie en welke hebben jullie herkend in het filmpje dat jullie zonet hebben gezien?", ging de les verder. Verbazend veel handjes gingen de lucht in. Het recht op onderwijs hadden de kinderen herkend. En het recht op spelen. Belangrijk, zo bleek. Een hele ochtend lang dachten de leerlingen na over kinderrechten, over hun eigen rechten en de rechten van leeftijdsgenootjes in het Zuiden. Zo maakten ze ook kennis met Dossa uit Benin, die in een klein gezondheidscentrum is geboren, zonder dokter in de buurt. Via het verhaal van Dossa kwamen de leerlingen heel wat te weten over het recht op leven.

Het lespakket kinderrechten van Plan België

Plan België ontwikkelde lespakketten voor elke graad van het basisonderwijs. Het nieuwe pakket over kinderrechten omvat een lesmap voor de leerkracht en lesboekjes voor leerlingen. Met het boekje ontdekken de kinderen hun rechten aan de hand van een verhaal van een leeftijdsgenootje in het Zuiden. Ze leren zich ook te verplaatsen in de leefwereld van kinderen van over de hele wereld.

Digitale mogelijkheden in samenwerking met uitgeverij Plantyn

De lessen worden verrijkt met een bordboek, een digitale versie van het leerlingenmateriaal om te projecteren in de klas. Met het bordboek spelen Plan België en Plantyn in op de nieuwste trends in het onderwijs. Een bordboek verhoogt het lescomfort van de leerkrachten en heeft een positieve invloed op de betrokkenheid van de leerlingen. Het bordboek kan ook worden afgespeeld op tablets en is gratis beschikbaar via Scoodle.

Jouw digitaal lespakket kinderrechten via Scoodle

Gebruikt u Scoodle nog niet? Meld je aan, het is (en blijft) 100% gratis.

1. Meld u aan op www.scoodle.be en klik op Lesfiches (tabblad rechts bovenaan).

2. Ga naar Methodefiches > Lager onderwijs > Wereldoriëntatie > Plan België.

3. Kies uw leerjaar en open uw lesfiche. U kan onmiddellijk aan de slag!