Inspiratie opdoen met de kinderrechtencommissaris!

Over de taalgrens heen

Een mooie mix van Franstalige en Nederlandstalige leerkrachten en leerlingen zakte vanuit de verschillende landsdelen af naar het Vredeshuis in Gent om deel te nemen aan de 4de uitwisselingsdag van de Kinderrechtenscholen- School For Rights. De partners voor Kinderrechtenscholen organiseren deze dag één keer per jaar om zowel gelabelde scholen als scholen die in een traject zitten samen te brengen. Zo krijgen alle scholen- en uiteraard ook de partners -  de kans om ervaringen en praktijken met elkaar uit te wisselen, en om nieuwe werkvormen te ontdekken. Een ideale manier om de duurzame cultuur van kinderrechten verder te installeren in de scholen.

Uitwisseling scholen

Leerkrachten en leerlingen wisselden in aparte groepen uit over de manier waarop zij in hun school hun schouders zetten onder de realisatie van een kinderrechtencultuur en hoe zij inzetten op de participatie van leerlingen in hun school. Een heleboel inspirerende voorbeelden passeerden de revue: gaande van kinderen uit het kinderparlement die zelf een voorzitter kiest die de debatten leidt, over een mooie samenwerking tussen scholen- uit de buurt, maar ook uit het buitenland, de visualisering van de kinderrechten in de school via poppen, tekeningen, muurschildereingen...tot het vastleggen van een specifiek tijdvak in het uurrooster om te werken rond specifieke kinderrechten.

Een elfje

Participatie
Een feest
De zon schijnt
Samen leuke activiteiten doen
Glimlach

“Het was top!”
“Soms was het moeilijk om in een andere taal te spreken: goed dat er vertalers waren!”

Ben jij ook geïnteresseerd om een Kinderrechtenschool te worden of wil je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mieke.verwaest@planinternational.be of op het nummer 02 504 60 13.