Het MIAT viert de kinderrechten!

Wat hebben ‘De Boomhut’ uit Alsemberg, ‘De Luchtballon’ uit Mechelen,  en de ‘Scharrel’ uit Minderhout gemeen ? Deze drie scholen hebben twee jaar lang intensief rond kinderrechten gewerkt en werden op maandag 21 november beloond voor hun harde werk met het officiële kinderrechtenlabel. Daarmee komt het aantal Kinderrechtenscholen in België op vijftien.

Kinderrechten tot leven brengen

Op het einde van het Kinderrechtenschooltraject, is het tijd voor de officiële uitreiking van een label en een groot feest. Dat hebben de scholen wel verdiend. Ze organiseerden onder andere een kinderrechtenzoektocht en -markt, rapten samen met Kapitein Winokio en werkten samen met een klas uit Ecuador rond verschillende thema’s.. Geen saaie lessen, de leerlingen worden betrokken in het hele proces.

“Op een Kinderrechtenschool worden kinderen mede-eigenaar van de school en dat is belangrijk. Zo wordt niet alleen de betrokkenheid van de kinderen verhoogd, maar ook van ouders, grootouders, de buurt, kortom de hele gemeenschap. Kinderrechten komen op die manier echt tot leven.”  zegt Bruno Vanobbergen, de Kinderrechtencommissaris

De officiële uitreiking vond plaats in het MIAT (Museum over Industrie, Arbeid en Textiel), waar een gloednieuwe tentoonstelling over kinderarbeid opent. De ideale plek om kinderrechten en de scholen te vieren. De aanwezige leerlingen genoten van de interactieve tentoonstelling en namen van de gelegendheid gebruik om ervaringen uit te wisselen.Naast het bezoek aan het Miat hebben de leerlingen ook de kinderrechtenwandeling kunnen volgen en daar alle rechten als puzzelstukjes kunnen verzamelen.

“Als je werkt heb je minder tijd om te leren op school en heb je ook geen tijd om dingen te doen in je jeugd zoals leren, spelen, dat soort dingen.. “ Zoé, De Boomhut uit Alsemberg

Tussen de activiteiten door hebben leerlingen aan de andere aanwezige kersverse kinderrechtenscholen kunnen vertellen welke activiteiten ze de twee laatste jaren voor de kinderrechten gedaan hebben : zo hebben de kinderen van De Luchtballon een lied over kinderrechten geschreven en gezongen en hebben de kinderen van de Scharrel een pop haar rechten teruggeven en haar Karmelijntje genoemd.

Wat nu?

Het kinderrechtenlabel is de bekroning op het harde werk van de scholen maar betekent zeker niet het einde. De scholen verbinden zich ertoe om kinderrechten centraal te blijven zetten in het schoolbeleid. En de leerlingen? Zij zijn de jonge ambassadeurs en kinderrechtenexperten die niet langer voor onrecht zwijgen en voor kinderrechten opkomen. Hier in België en ook in het Zuiden.

“Kinderrechten blijven belangrijk. Ook aan eventuele werkpunten zullen we aandacht blijven schenken en waar nodig onze aanpak bijsturen”, zegt Greet Nauwelaerts, directeur van de Luchtballon.

Jouw school, een Kinderrechtenschool?

• Wil jouw school haar leerlingen op weg zetten naar meer participatie en inspraak? Of droomt jouw school van een leertraject om leerlingen te laten uitgroeien tot solidaire wereldburgers? Word een echte Kinderrechtenschool!
  • Meer info over kinderrechtenschool: contacteer ons via kinderrechtenschool@planbelgie.be of via 02 504 60 13
Labeluitreiking in het MIAT in Gent. Foto: Stad Gent
Kinderrechtenwandeling tijdens de labeluitreiking in het MIAT in Gent. Foto: Stad Gent
Labeluitreiking in het MIAT in Gent. Foto: Stad Gent