GO! Victor Van de Walle ontvangt het kinderrechtenlabel!

Hoera, de basisschool Victor Van de Walle in Mechelen is officieel een Kinderrechtenschool! Tijdens het schoolfeest op zaterdag 13 mei kregen ze het label overhandigd. Meteen een reden te meer om feest te vieren!

Na een traject van twee jaar was de basisschool in Mechelen helemaal klaar om het label te ontvangen. In die tijd is in de school ook heel wat veranderd. Een kinderraad met een democratisch verkozen kinderburgemeester heeft bijvoorbeeld inspraak op wat er in hun school gebeurt. Zo werd op vraag van de raad al een heuse dans- en zangwedstrijd georganiseerd en nieuw speelmateriaal aangepast voor kleuters. Ook de infrastructuur van de school werd onder handen genomen: klaslokalen en toiletten zijn toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en waterkraantjes zijn geplaats op de hoogte van de kleinsten. Ten slotte stond het schoolfeest vorig schooljaar volledig in het thema van de kinderrechten, en staan alle kinderrechten in het groot afgebeeld op de muur op de speelplaats. Je voelt het meteen als je binnenwandelt: hier worden de kinderrechten gerespecteerd.

Ik ben bij de Kinderraad gegaan omdat ik mij elke dag opnieuw wil inzetten om van deze school een nóg leukere plaats te maken waar alle kinderen zich goed voelen” vertelde een lid van de kinderraad.

En dat de leerlingen hun rechten goed kennen, bewezen ze afgelopen zaterdag tijdens de labeluitreiking. Sandra Galbusera, Programma Directeur bij Plan België, had de eer om het label uit te reiken en werd aangenaam verrast door de leerlingen. Een voor een somden ze de kinderrechten op. Indrukwekkend! Ook een mooi filmpje werd getoond waarin alle klassen een verschillend kinderrecht uitbeeldden. Na de labeluitreiking barstte het schoolfeest los. Lachende leerlingen en trotse ouders (en grootouders) waren het bewijs dat dit een echte Kinderrechtenschool is waar elk kind zich thuis voelt!

Jouw school ook een Kinderrechtenschool?

Wil jouw school ook meer participatie en inspraak voor leerlingen? Of droomt jouw school van een leertraject om leerlingen te laten uitgroeien tot solidaire wereldburgers? Word een Kinderrechtenschool!

De Kinderraad ontvangt het kinderrechtenlabel met trots