Footfestival Haacht: Red Flame Julie Biesmans fluit voor kinderrechtenspel

Meisjes houden van voetbal. Dat bewees het footfestival in Haacht op woensdag 23 maart opnieuw. Meer dan 130 meisjes van 6 tot 12 jaar namen deel aan het voetbalevenement. Ook Plan België was van de partij om samen met Red Flame Julie Biesmans het kinderrechtenspel, ditmaal in een voetbaljasje, te spelen.

Meisjesvoetbal en kinderrechten, een goede combinatie

Een namiddag lang maakten de meisjes kennis met voetbal, een initiatief van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. In groepjes van 10 legden ze een parcours af vol voetbaloefeningen. Eenmaal bij de stand van Plan België aangekomen, kregen de voetbalsters een iets andere uitdaging voorgeschoteld. Al voetballend moesten de meisjes hun kinderrechten verdedigen. Wanneer dit niet lukte, kregen ze een bijkomende uitdaging opgelegd dat verbonden is aan een kinderrecht. Zo moesten sommige meisjes bijvoorbeeld onherkenbaar met een nylonkous over hun hoofd spelen omdat ze hun recht op een naam en identiteit kwijtgespeeld waren. Dat leverde niet alleen grappige taferelen op, maar het maakte aan de meisjes het belang van de kinderrechten duidelijk.

Dat beaamt ook Julie Biesmans, een vaste waarde bij de Red Flames, het Belgisch vrouwenelftal: “Het kinderrechtenspel leerde de meisjes op een speelse wijze hoe belangrijk de kinderrechten zijn. Het was leuk om te zien hoe de meisjes in het spel opgingen om hun rechten niet te verliezen.”

Na afloop van het footfestival kregen de meisjes een kinderrechtendiploma, getekend door Julie Biesmans, om hen te belonen voor hun inzet. Bovendien deelde Plan België een mooie prijs uit aan twee deelneemsters: gratis de Belgian Red Flames in actie zien tijdens één van hun wedstrijden!

One team, one goal

Sinds 2016 slaan de Belgian Red Flames en Plan België de handen in elkaar om voor meisjesrechten op te komen, op en naast het voetbalveld. Momenteel organiseren de Red Flames een SMS-actie om het voetbalproject van Plan België in Benin te steunen. Dit project wil meisjes en vrouwen uit Benin beschermen tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Wil jij ook steunen? SMS het woord “Plan” naar 3053 en maak kans op een Meet & Greet met de Red Flames. Meer info over de actie vind je op de website van de Belgian Red Flames.

Om steeds op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes van onze activiteiten, kan je je hieronder inschrijven op onze nieuwsbrief!

Red Flame Julie Biesmans speelt mee
Voetballen zonder het recht op een identiteit is niet eenvoudig
Na afloop ontvingen de meisjes het kinderrechtendiploma