EXPO | Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu

Kinderen horen te spelen en naar school te gaan. Werken en geld verdienen, dat mogen enkel volwassenen. Discussie gesloten, of toch niet? Wie dacht dat kinderarbeid vandaag enkel voorkwam in het Zuiden heeft het mis. Ook na de invoering van de leerplicht in België in 1914 en het VN-Kinderrechtenverdrag in 1989 roept het wereldwijd controverse op.

Verrassende en persoonlijke verhalen

De tentoonstelling geeft kinderarbeid een gezicht. Veertien kinderen nemen het woord. Norbertine, 14 jaar, werkt in de Lokerse haarsnijderijen. Juliana, 12 jaar, gaat aan de slag in een Gentse vlasspinnerij. Joseph Balthazar en Maria Daeninck, beide 12 jaar, zijn werkzaam in een drukkerij. Het zijn stuk voor stuk meeslepende verhalen. Van vroeger en nu. Uit de textielindustrie, de steenbakkerijen en de showbizz. Verhalen van bij ons en verhalen van kinderen uit het Zuiden. Want misschien is jouw T-shirt wel ‘made by children’ of is het kobalt uit je smartphone door kinderhanden uit een Congolese mijn gedolven. Pakkende foto’s en persoonlijke bezittingen tonen het leven van deze kinderen.

Mijlpalen in de geschiedenis

Zal de wereld ooit vrij zijn van kinderarbeid? De visie van historici, juristen en pedagogen doorheen de tijd komt aan bod. Een interactieve tijdslijn toont de belangrijkste mijlpalen uit de geschiedenis van kinderarbeid in België.  Hoe zijn de sociale wetten ontstaan? Wat is het VN-Kinderrechtenverdrag? Waarvoor staat ILO?

Reserveer nu een rondleiding met gids met jouw school!

• Wanneer: kan elke dag geboekt worden tijdens de openingsuren
  • Duur: 1u30
  • Prijs: schoolgroepen € 75, niet-schoolgroepen € 75 (excl. museumtoegang)
  • Deelnemers: 20 pers/gids