De eerste School For Rights en vier nieuwe Kinderrechtenscholen!

Eerste School For Rights in België

“Bij ons op school kan je jezelf zijn, dat vind ik heel belangrijk. Het is niet omdat je met een doodskop op je T-shirt rondloopt of rood haar hebt dat je zelf gevaarlijk bent.”
(Cathy, 4de jaar Voeding-Verzorging).

Onder begeleiding van het Partnerschap voor Kinderrechtenscholen-Schools For Rights zorgden de leerlingen en leerkrachten van het Sint-Lutgardis in Mol ervoor dat kinder- en jongerenrechten een plek kregen in de hele school. Via verschillende activiteiten kwamen de jongeren te weten wat kinder- en jongerenrechten betekenen, hoe ze invloed hebben op hun eigen leven en op welke manier ze in de school aan bod komen. Ze leerden hoe ze voor hun eigen rechten kunnen opkomen, maar ook hoe ze empathisch kunnen zijn met hun medeleerlingen, want alle jongeren hebben dezelfde rechten, ook al worden die niet overal ter wereld evenveel gerespecteerd.

Met een postercampagne tegen pesten sensibiliseerden de leerlingen uit het tweede jaar hun leeftijdgenoten rond het gevaar van pestgedrag op school. De leerlingen uit het derde jaar zetten een ‘geef- en deelwinkel’ op met allerhande spullen voor leerlingen en ouders voor wie het minder evident is om ze in de winkel te kopen. Intussen is het al een jaarlijkse traditie dat alle leerlingen van de school die willen de kans krijgen om mee te doen aan de Schrijf-ze-vrijdagen van Amnesty International. In de leerlingenraad werd beslist om samen het examenrooster te bespreken en voorts waren er waren er nog allerlei activiteiten rond privacy op sociale media, welbevinden op school en andere.

De school is vastbesloten om kinder- en jongerenrechten ook in de toekomst hoog op de agenda te blijven plaatsen.

4 nieuwe Kinderrechtenscholen

Toeters! Bellen! Feest! De partners voor kinderrechtenscholen zijn supertrots dat ze dit jaar alweer 4 nieuwe Kinderrechtenscholen mochten verwelkomen. Naast De Krekel (Haaltert) en De Grasspiet (Mere) ontvingen ook GBSO Flora en De Linde (Merelbeke) het label Kinderrechtenschool uit de handen van Djapo, een van onze partnerorganisaties. Een mooie kroon op twee jaar samen werken rond kinderrechten. En dat vierden zij met een feest zoals een feest moet zijn: respect voor klein en groot, genieten in een sfeer van samenhorigheid, een feest in het teken van kinderrechten, waarin iedereen in een ontspannen sfeer kon genieten van overheerlijke hapjes en leuke babbels, muziek om bij weg te dromen, dansende kinderen die elkaar en alle aanwezigen de hand reikten om hun rechten te begrijpen, te respecteren en door te geven aan alle kinderen wereldwijd!  De kinderen mogen zich nu terecht wereldburgers en vertegenwoordigers van de rechten van het kind noemen. In deze scholen wordt niet alleen gewerkt ‘rond’ kinderrechten, maar kinderrechten zitten er verweven in de dagelijkse organisatie en werking van de school. Iets om terecht fier op te zijn!

Met de felicitaties van de kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, en minister van onderwijs Hilde Crevits.