Chaplin de musical maakt van Broadway kinderspel

Op vrijdag 10 maart woonden meer dan 1000 leerlingen uit heel Vlaanderen de voorstelling van Chaplin de musical bij in de Antwerpse Stadsschouwburg. Broadway met de klas? Zeker doen!

Charlie, van straatjongen tot wereldster

Vandaag is Charlie Spencer Chaplin wereldberoemd maar in zijn jonge jaren had hij weinig van een superster. Klein, een underdog, complex en een beetje vreemd leek hij niet voorbestemd voor het podium. Maar hij wist met zijn talent het grote publiek voor zich te winnen. Alleen met zijn talent? Nee hoor. Chaplin pakte het slim aan en verlaagde de drempel tot cultuur door zijn werk tot bij de mensen te brengen. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Chaplin stond mee aan de wieg van een uitvinding die niet meer weg te denken valt uit ons leven: de televisie. In de zwart-witte bioscoopfilms, de voorloper van de buis, kon je niet naast hem kijken.

Cultuur voor elk kind

Veertig jaar na zijn dood brengt een Vlaamse cast Chaplin weer tot leven op de planken. De fratsen van de filmkomiek zijn na al die tijd niet minder lachwekkend. De kinderen uit de derde graad van het basisonderwijs en het eerste graad van het secundair onderwijs genoten zichtbaar en trakteerden de spelers op een daverend applaus.

De musicalvoorstelling maakt deel uit van het project ‘Music Sounds Better With You(th)’. Plan België, BDO en de Music Hall Foundation sloegen de handen in elkaar om de brug tussen jongeren en de wereld van kunst en cultuur te verstevigen. Want alle kinderen hebben recht op cultuur, los van afkomst, leeftijd, gezinssamenstelling of financiële middelen. Net zoals Chaplin willen wij cultuur tot bij de jongeren brengen.

Cultuur en kinderrechten, dat is kinderspel

Het recht op cultuur is universeel en ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

“De rol en de stem van kinderen in het cultuuraanbod is essentieel”, zei Régine Debrabandere, Nationaal Directeur van Plan België.

Kinderen en jongeren moeten hun culturele competenties in de eerste plaats zélf verder willen en kunnen ontwikkelen. Om de leerlingen voor te bereiden op het thema van kinderrechten in het algemeen, en het recht op cultuur in het bijzonder, maakte Plan België een lesmapje klaar voor de scholen. In de basisschool Heilige Familie in Schoten kwam Plan België zelf een vorming geven aan het vijfde en zesde leerjaar.

En cultuur is kinderspel, zo bleek. Gedurende de hele namiddag werd de Antwerpse Stadsschouwburg gevuld met enthousiaste kinderstemmen, ideeën, suggesties en hier en daar een schaterlach.

En jij? Neem jij volgend jaar je klas mee? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Kinderrechtenscholen en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Download hier de gratis lesmap/pedagogische fiche.

Foto's van het evenement vind je op de facebookpagina van de kinderrechtenschool!

Een volle zaal voor Charlie Chaplin
Chaplin de musical maakt van Broadway kinderspel