Campagne #SAFEstival

Seksuele intimidatie op festivals

Wat doe je als je op een festival wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie? De hele zomer lang vroeg Plan International jongeren tussen 16 en 24 om hun oplossingen te delen. In totaal kregen we via onze site 1.633 antwoorden. Ook op enkele festivals vroegen we aan jongeren wat ze zouden doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te bannen. Hun oplossingen stellen we je graag voor!

Bij het begin van de zomer (21 juni 2018) maakten we de resultaten bekend van onze opiniepeiling over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren op Belgische zomerfestivals.

Meer dan 600 festivalgangers tussen 16 en 24 jaar werden ondervraagd. De resultaten waren duidelijk:

  • 60% van de ondervraagden bevestigde dat seksuele intimidatie op festivals 'aanwezig tot zeer aanwezig' is.
  • 1 meisje op 6 gaf te kennen dat ze de voorbije drie jaar minstens één keer slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie op festivals
  • 40% van de getuigen gaf toe niet te reageren en weg te gaan.

Onze opiniepeiling luidde het startschot van onze #safestival-campagne, die iedereen - ook festivalorganisatoren en de overheid - aanmoedigde om het probleem van grensoverschrijdend gedrag op de zomerfestivals aan te pakken.

De campagne ging niet onopgemerkt voorbij. We kregen veel reacties op onze tips voor festivalgangers en op goede voorbeelden die we in de verf zetten. De media pikten het op en ook politici lieten van zich horen.

Via deze campagne verzamelden we massa’s oplossingen van festivalgangers om daders te sensibiliseren, de beste manieren om te reageren als slachtoffer of als getuige en mogelijke maatregelen ter preventie op en buiten de festivals.

Wil je meer weten, bezoek onze blog

Gratis nieuwsbrief

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en nieuwe lesmaterialen. Doen!