Basisschool Sint-Donatus uit Merchtem krijgt kinderrechtenlabel

Sint-Donatus ontvangt label van Kinderrechtenschool

Twee jaar lang volgde de kleuter- en lagere school Sint-Donatus uit Merchtem een traject om kinderrechtenschool te worden. Op het programma: spelletjes rond kinderrechten, een gezelschapsspel over de millenniumdoelstellingen, een dag tegen armoede, een kinderrechtenlied, een muur van respect, een anti-pestbus, een buitenspeeldag met langere speeltijden en geen huiswerk, een zero-afvaldag, enzovoort.

Op vrijdag 20 november – Internationale Kinderrechtendag - wordt de school hiervoor beloond met het officiële kinderrechtenlabel. Dat viert Sint-Donatus met tal van leuke activiteiten voor leerlingen, ouders, grootouders, de buren van de school én kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen:

“Op een Kinderrechtenschool worden kinderen mede-eigenaar van de school en dat is belangrijk. Zo wordt niet alleen de betrokkenheid van de kinderen verhoogd, maar ook van ouders, grootouders, de buurt, kortom de hele gemeenschap. Kinderrechten komen op die manier echt tot leven.”

Twee jaar lang werkte de school rond het Kinderrechtenverdrag. Op het programma: spelletjes rond kinderrechten, een gezelschapsspel over de millenniumdoelstellingen, een dag tegen armoede, een kinderrechtenlied, een muur van respect, een anti-pestbus, een buitenspeeldag met langere speeltijden en geen huiswerk, een zero-afvaldag, enzovoort.

Maude Bicquet, leerling 6e leerjaar Sint-Donatus:

“Een Kinderrechtenschool voor mij betekent solidair zijn met alle kinderen wereldwijd. Kinderrechten zijn er namelijk voor alle kinderen."

Ook Karrewiet was van de partij, zij stelden de kinderen de vraag van de week.

Kinderrechtenlabel

Sint-Donatus is al de negende school die van Plan België het kinderrechtenlabel krijgt, de eerste in de regio Halle-Vilvoorde.  De negende school dus die onder begeleiding van kinderrechtenorganisaties Plan België en Vormen vzw een traject van twee jaar volgde om te werken rond het recht op participatie, vrije meningsuiting, spelen, water, voedsel enzovoort. Sandra Graind’Orge, directrice Sint-Donatus:

“Je kan dit label enkel krijgen als je in je dagelijkse schoolcultuur altijd aandacht hebt voor kinderrechten. We zijn dan ook bijzonder trots op het label.”

Benieuwd hoe het tweejarige traject van Sint-Donatus er concreet uitzag? Lees het verslag van kinderrechtencoach Gerrit van Vormen vzw.

Jouw school, een Kinderrechtenschool?

• www.kinderrechtenschool.be is dé site rond kinderrechteneducatie voor leerkrachten. Via onze kleurrijke lespakketten komen je leerlingen alles te weten over kinderrechten, hier en in het Zuiden. Download of bestel educatief materiaal in onze webshop
  • Of misschien wil jouw school haar leerlingen op weg zetten naar meer participatie en inspraak? Of droomt jouw school van een leertraject om leerlingen te laten uitgroeien tot solidaire wereldburgers? Word een echte Kinderrechtenschool
Sint-Donatus krijgt het label van Kinderrechtenschool ©Plan