Basisschool De Zonnewijzer behaalt label van Kinderrechtenschool

Op 20 november vierden we Internationale Kinderrechtendag. Een mooie gelegenheid om De Zonnewijzer, een basisschool in het Brusselse, in de bloemetjes te zetten en het langverwachte label van Kinderrechtenschool te overhandigen.

Het Kinderrechtenlabel werd overhandigd door Bruno Vanobbergen (Kinderrechtencommissaris) en Dirk Van Maele (Directeur Plan België). Plan België bedankt alle leerlingen en leerkrachten van De Zonnewijzer, die twee jaar lang werkten rond kinderrechten, hier én in het Zuiden. De school is bovendien vastbesloten om zich blijvend in te zetten voor kinderrechten. Iets om naar uit te kijken!

Dirk Van Maele, Directeur van Plan België, legt tijdens de labeluitreiking uit waarom kinderrechten belangrijk zijn:

"Kinderen hebben rechten, overal ter wereld. Net als jullie. Daarom is het belangrijk dat iedereen, zowel kinderen als volwassenen, die rechten kennen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat jullie het label van Kinderrechtenschool dubbel en dik verdienen."

Traject van De Zonnewijzer

Het label van Kinderrechtenschool komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Sinds 2010 legden leerkrachten en leerlingen van de Zonnewijzer een boeiend en uitdagend traject af. De leerlingen maakten uitgebreid kennis met hun rechten, en leerden ondertussen ook de verschillen en gelijkenissen met de rechten van hun leeftijdsgenoten in het Zuiden kennen. De Zonnewijzer zette bijvoorbeeld speciale activiteiten op touw, om kinderrechten extra in de kijker te zetten. Zo presenteerden de leerlingen onder meer een 'modeshow' voor hun ouders, met kleding gemaakt uit vuilniszakken

Eén van de opvallendste resultaten van deze Kinderrechtenschool is de oprichting van een leerlingenraad. De leerlingen kunnen voortaan hun stem laten horen in het beleid op school. Verder ging er extra aandacht naar kinderrechten in het lesaanbod. De leerlingen van het zesde leerjaar werkten in de klas bijvoorbeeld rond de problematiek van kindsoldaten.

Label is een nieuwe start

Directie en leerkrachten van de Zonnewijzer benadrukken dat het binnenhalen van het label als Kinderrechtenschool geen eindpunt is. Ook in de toekomst zal de school er alles aan doen om kinderrechten te integreren in de lessen en de dagelijkse werking van de school.

Ingrid Van Hove, leerkracht van het 5e leerjaar:

“Het label is een bekroning van onze inzet tijdens de afgelopen jaren. Het is tegelijk de start van een nieuw hoofdstuk. Elke dag opnieuw zullen we kinderrechten blijven integreren op de school.”

Kinderrechtendag op Karrewiet

Tijdens de uitreiking gaf ook een ploeg van Ketnet present, voor het jongerenjournaal Karrewiet. In de reportage komen jonge kijkers te weten wat kinderrechten precies inhouden, en waarom ze zo belangrijk zijn. Karrewiet zocht én vond een antwoord op al die vragen in De Zonnewijzer, waar leerlingen bijzonder goed op de hoogte zijn van hun rechten! Bekijk de reportage hier.

Ook De Ochtend op Radio 1 maakte een reportage. Herbeluister de reportage van De Ochtend (het fragment start op 2:44:50).

Jouw school een Kinderrechtenschool?

Klik hier voor meer informatie over het traject tot Kinderrechtenschool en een voorbeeld van een Kinderrechtenschool. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Je kunt de dienst Mondiale Vorming van Plan België telefonisch bereiken op het nummer 02 504 60 11 of een mail sturen naar sara.depotter@planbelgie.be.