“Be the change you want to see in the world!” (Nieuws van onze partners)

Action4Rights in onze scholen

Begin september 2017 startte KIYO het project Action4Rights, een project met twee klassen, één in Ottignies en één in Ukkel. Aan de hand van het kinderrechtenkader analyseerden de leerlingen hun school- en thuisomgeving om na te gaan welke rechten gerespecteerd werden, of op welke domeinen de rechten net geschonden werden. Hierop verder bouwend gingen ze zelf op zoek naar oplossingen! Zo werden verschillende acties opgezet en verwierven de leerlingen gaandeweg echte projectmanagementvaardigheden. Eén groepje bezocht een centrum waar kinderen van vluchtelingen onderwijs kregen en draaiden er een dagje mee. Deze ervaring presenteerden ze aan de andere leerlingen om aan te tonen hoe eenvoudig het eigenlijk is om zelf een actie op te zetten die echt een verschil kan maken. Een andere actie die gerealiseerd werd, was een geldinzameling in de school ten voordele van een sociaal restaurant. Om de spanningen tussen de oudere en jongere leerlingen te verminderen, zette een derde groepje een filmproject op poten, terwijl twee andere groepen zich focusten op het recht op een gezonde leefomgeving en leerlingen sensibiliseerden om de overconsumptie op vlak van water, plastic, energiemiddelen enz. aan te pakken en de zoekmotor op de computer te vervangen door “Ecosia” (zie www.ecosia.org). Stuk voor stuk fantastische initiatieven, die een concrete verandering betekenen.  
 

In september 2018 startten we het project met enkele nieuwe klassen! We kijken uit naar gemotiveerde leerlingen met opnieuw heel wat creatieve ideeën!

Gratis nieuwsbrief

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en nieuwe lesmaterialen. Doen!