Kinderrechtenschool Het Prisma

Basisschool ‘Het Prisma’ in Gent mag zichzelf met gepaste trots de eerste Kinderrechtenschool van België noemen. Leerkracht Micha De Brie over de samenwerking met Plan België:

“Het concept ‘kinderrechteneducatie’ kan je heel ruim interpreteren. Zo hebben we ’t bij ons op school onder meer over milieuzorg, pesten op school en mondiale vorming. Dankzij de input van Plan België kunnen we kinderrechten op een makkelijke, laagdrempelige manier in de klas brengen. Meegenomen is dat het traject eigenlijk weinig extra werk met zich meebrengt.”

In Het Prisma gaan leerlingen en leerkrachten elke week aan de slag met kinderrechten tijdens een wekelijks kringgesprek. Elke keer komt één specifiek basisrecht voor kinderen ter sprake. Het relaas van deze gesprekken bundelen de leerlingen eigenhandig in een boek met bijhorende, zelf ontworpen illustraties. Het boek is ondertussen gedrukt en is te koop in de betere boekhandel (via uitgeverij Garant).

Enkele voorbeelden van de ideeën van Het Prisma:

• Er werd rond de Kinderboekenweek gewerkt die in 2010 centraal stond rond het thema van de kinderrechten.
  • In elke klas werden er tweewekelijkse kringgesprekken rond de kinderrechten gehouden. Deze gesprekken werden samengevat in hun zelf opgesteld charter tegen geweld.
  • De 27 rechten die besproken werden in dit charter werden geïllustreerd door de kinderen met verschillende illustratietechnieken.
  • Met een combinatie van de illustraties, het recht geformuleerd in kindertaal en de resultaten van de kringgesprekken werd een boek gemaakt: “Ik heb recht op…”
  • In samenwerking met wijkorganisatie ‘Ambrosias’s tafel ‘ die erg bedreven zijn op audio-visueel gebied een filmpje gemaakt van het proces dat de kinderen aflegden bij de aanmaak van hun boek. In het filmpje worden ook interviews afgenomen.
  • Na de opstart in de lagere school werd ook voor het team van de kleuterschool een vorming georganiseerd om hen bij het project te betrekken.
  • Ook voor de uitreiking van het label zelf was er voor de kinderen een grote rol weggelegd. Een mooi initiatief in lijn met het recht op participatie. De kinderen hadden de programmatie van het gebeuren zelf voorbereid en speelden daarin ook een belangrijke rol

Het Kinderrechtenboek from Ambrosia's Tafel on Vimeo.