Kinderrechtenscholen in België

Dit zijn enkele Kinderrechtenscholen bij wie het Kinderrechtenlabel al aan de muur hangt. Lees hier hoe zij het traject hebben ingevuld en laat je inspireren.

  • Mol- Sint-Lutgardis:De eerste School for Rights in België!

Onder begeleiding van het Partnerschap voor Kinderrechtenscholen-Schools For Rights zorgden de leerlingen en leerkrachten van het Sint-Lutgardis in Mol ervoor dat kinder- en jongerenrechten een plek kregen in de hele school. Via verschillende activiteiten kwamen de jongeren te weten wat kinder- en jongerenrechten betekenen, hoe ze invloed hebben op hun eigen leven en op welke manier ze in de school aan bod komen. Ze leerden hoe ze voor hun eigen rechten kunnen opkomen, maar ook hoe ze empathisch kunnen zijn met hun medeleerlingen, want alle jongeren hebben dezelfde rechten, ook al worden die niet overal ter wereld evenveel gerespecteerd. 
De school is vastbesloten om kinder- en jongerenrechten ook in de toekomst hoog op de agenda te blijven plaatsen.

Lees meer

Op 21 november 2016 kwamen alle gelabelde Kinderrechtenscholen samen in het MIAT, het Museum over industrie, arbeid en textiel in Gent, om de de kinderrechten te vieren. Centraal stond de uitwisseling van hun expertise. Elke school bereidde een korte activiteit voor. Lees hier enkele inspirerende voorbeelden

  • Merchtem - Sint-Donatus

Twee jaar lang volgde de kleuter- en lagere school Sint-Donatus uit Merchtem een traject om kinderrechtenschool te worden. Op het programma: spelletjes rond kinderrechten, een gezelschapsspel over de millenniumdoelstellingen, een dag tegen armoede, een kinderrechtenlied, een muur van respect, een anti-pestbus, een buitenspeeldag met langere speeltijden en geen huiswerk, een zero-afvaldag, enzovoort.

Lees meer

Lees het verslag van hun tweejarige traject door Kinderrechtencoach Gerrit van Vormen vzw

  • Westmeerbeek - De Schatkist

Sinds vrijdag 23 mei 2014 mag basisschool De Schatkist uit Westmeerbeek uitpakken met het felbegeerde label van Kinderrechtenschool, uitgereikt door Plan België en Eline Bergmans, de plaatselijke Schepen van Onderwijs.  Na enkele jaren intensief werken rond kinderrechten, mag de school zich nu een heuse Kinderrechtenschool noemen. Behalve het label kregen alle leerlingen ook een kinderrechten-diploma uit handen van Plan België.

Lees meer

  • Sint-Pieters-Woluwe - De Zonnewijzer

Op 20 november 2013 vierden we Internationale Kinderrechtendag. Een mooie gelegenheid om De Zonnewijzer, een basisschool in het Brusselse, in de bloemetjes te zetten en het langverwachte label van Kinderrechtenschool te overhandigen. Het Kinderrechtenlabel werd overhandigd door Bruno Vanobbergen (Kinderrechtencommissaris) en Dirk Van Maele (Directeur Plan België). Plan België bedankt alle leerlingen en leerkrachten van De Zonnewijzer, die twee jaar lang werkten rond kinderrechten, hier én in het Zuiden. De school is bovendien vastbesloten om zich blijvend in te zetten voor kinderrechten. Iets om naar uit te kijken!

Lees meer

  • Menen – De Kleine Prins

20 november 2012 is een bijzondere dag: overal ter wereld vieren kinderen de Internationale dag van de Rechten van het Kind. In basisschool ‘De Kleine Prins’ in Menen is het dubbel feest: vandaag ontvangt de school een erkenning als Kinderrechtenschool. Sinds 2010 leren en beleven de kinderen hun rechten! Tijdens de feestelijke uitreiking geeft de ‘kinderrechtenburgemeester’ een toespraak, is er een ‘kinderrechtenrap’ en doet de hele school mee aan ‘De Kleine Prins got Talent’: een wedstrijd waarin de leerlingen kinderrechten op een creatieve manier in de kijker zetten. Tenslotte is er nog een videoboodschap van Koen Wauters, die de hele school bedankt voor de unieke prestatie. Onder meer WTV-Focus TV, Karrewiet, Radio 2, MNM, Belga en Het Nieuwsblad besteden uitgebreid aandacht aan het evenement.

Lees meer

  • Moeskroen – Raymond Devos

De leerlingen en leerkrachten van de school Raymond Devos gebruikten twee jaar lang het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IRVK 1989) als rode draad voor hun activiteiten. Sinds 6 mei, zijn zij de eerste ’kinderrechtenschool’ in Wallonië. Voor Plan België blijft het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IRVK 1989), de basis voor haar schoolprojecten, zowel in België als in het Zuiden. Plan biedt leerkrachten in het basisonderwijs lesmateriaal opdat rechten van kinderen centraal staan in het onderwijs. Na twee jaar engagement kan de school het label ‘kinderrechtenschool’ verdienen. Dat is nu het geval voor de school Raymond Devos die sinds 2011 de schoolactiviteiten aanvult met thema’s als gezondheid, onderwijs, participatie en bescherming.

Lees meer

  • Gent – Prisma

Basisschool ‘Het Prisma’ in Gent mag zichzelf met gepaste trots de eerste Kinderrechtenschool van België noemen. Leerkracht Micha De Brie over Kinderrechtenscholen:

“Het concept ‘kinderrechteneducatie’ kan je heel ruim interpreteren. Zo hebben we ’t bij ons op school onder meer over milieuzorg, pesten op school en mondiale vorming. Dankzij de input van Plan België kunnen we kinderrechten op een makkelijke, laagdrempelige manier in de klas brengen. Meegenomen is dat het traject eigenlijk weinig extra werk met zich meebrengt.”

In Het Prisma gaan leerlingen en leerkrachten elke week aan de slag met kinderrechten tijdens een wekelijks kringgesprek. Elke keer komt één specifiek basisrecht voor kinderen ter sprake. Het relaas van deze gesprekken bundelen de leerlingen eigenhandig in een boek met bijhorende, zelf ontworpen illustraties. Het boek is ondertussen gedrukt en is te koop in de betere boekhandel (via uitgeverij Garant).

Lees meer

Kinderrechtenschool De Schatkist
labeluitreiking kinderrechtenschool De Schatkist

Gratis nieuwsbrief

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en nieuwe lesmaterialen. Doen!