Veelgestelde vragen

Hoe kan ik lesmateriaal bestellen? Welke stappen dien ik te volgen?

Ga naar ‘lesmateriaal’. Daar kan je materiaal kiezen op basis van land, thema, product, partner, doelgroep en gebruiker. Eens je gekozen hebt welk materiaal je wilt bestellen, volg je de volgende stappen:

 1. Selecteer het lesmateriaal door er op te klikken en een hoeveelheid en/of leerlingenaantal in te vullen.
 2. Klik op ‘Aan winkelwagen toevoegen’.
 3. Om andere producten toe te voegen, klik op ‘Ga verder met winkelen’.
 4. Indien je klaar bent klik je op ‘Afrekenen’.
 5. Je ziet een overzicht van het lesmateriaal dat je gaat aankopen. Indien er zich een fout heeft voorgedaan heb je hier de mogelijkheid om lesmateriaal te verwijderen, de hoeveelheid aan te passen of om door te gaan met het selecteren van ander lesmateriaal.
 6. Indien alles is zoals gewenst, klik op ‘Afrekenen’.
 7. We vragen je nu om de factuur- en/of verzendinformatie te vervolledigen zodat wij het lesmateriaal naar het juiste adres kunnen opsturen. Hier kan je ook aangeven als je onze elektronische nieuwsbrief wilt ontvangen die trimestrieel verzonden wordt en dien je op te geven voor welke school je werkt. Zodra je alle velden ingevuld hebt klik je op ‘Door naar de volgende stap’.
 8. Vervolgens worden de verzendkosten berekend voor uw bestelling. Zelfs al zijn sommige lesmaterialen gratis vragen wij je toch tussen te komen in deze verzendkost. Wij volgen hierbij de tarieven van bpost. Indien je hiermee akkoord gaat, klik je op ‘Door naar de volgende stap’.
 9. Op de volgende pagina heb je de mogelijkheid om nog een laatste keer je bestelling en gegevens te controleren. Indien alles correct ingevoerd is, duid je aan op welke manier je wilt betalen. Er zijn twee mogelijkheden: via bankoverschrijving of via online betaling (Visa, Mastercard of Bancontact via Ogone). Om de betaling uit te voeren klik je op ‘Door naar de volgende stap’.
 10. Op basis van je keuze word je doorgeleid naar het juiste betalingsplatform. Eenmaal je betaling bevestigd is, wordt je bestelling naar ons doorgestuurd.
 11. Je ontvangt een bevestigingsmail.
 12. Je ontvangt je bestelling binnen de twee weken na ontvangst van de betaling.
Is het lesmateriaal gratis?

Een deel van het lesmateriaal dat we aanbieden is gratis en een ander deel betalend. Indien betalend, staat de prijs duidelijk op de pagina van elk product weergegeven. Onafhankelijk of je voor betalend of gratis lesmateriaal kiest, wordt wel telkens de verzendkost aangerekend. Deze wordt op het einde van het betaalproces berekend en hangt af van het gewicht van het bestelde materiaal. Het meeste lesmateriaal is ook volledig gratis te downloaden (ter beschikking op de pagina van elk product).

Ben ik verplicht om Kinderrechtenschool te worden om met het educatief materiaal te kunnen werken?
Neen. Je bent volledig vrij om te beslissen om je hiervoor te engageren of niet. Aan het bestellen of downloaden van het educatief materiaal hangt geen enkele verplichting vast.

 

 

Wat is een Kinderrechtenschool?
Een Kinderrechtenschool is een school waar kinderrechten structureel en duurzaam verankerd zijn. De kinderen zijn er zich bewust van hun rechten en die van leeftijdsgenoten wereldwijd. De school geeft kinderrechten een plaats in de dagelijkse schoolcultuur: in de lessen, het schoolreglement, activiteiten,… Een Kinderrechtenschool worden is een proces dat tijd vraagt en waarbij op verschillende niveaus van de school gewerkt wordt.
 
Hoe een Kinderrechtenschool worden?

Ook jouw school kan een Kinderrechtenschool worden! Je school dient zich te engageren voor minstens twee jaar. Samen met de Partners voor Kinderrechtenscholen doorloop je drie stappen.

 1. De basis: waar zitten de kinderrechten in jouw school? We bekijken samen wat jouw school op dit moment onderneemt rond kinderrechten, bijvoorbeeld een inzamelactie voor het goede doel, een leerlingenraad of maatregelen tegen pesten op school. We werken een aanpak uit om deze bestaande acties extra in de verf te zetten.
 2. Verrijkingsfase: Aan de slag met kinderrechten op school en in de klas! De kinderrechtenexperten van Partners voor Kinderrechtenscholen reiken je tijdens infosessies en workshops technieken en methodes aan om kinderrechten op school en in de klas in de praktijk te brengen. Je kan bijvoorbeeld aandacht hebben voor meer inspraak door je leerlingen, of een schoolfeest organiseren met ‘kinderen in het Zuiden’ als centrale thema. In de klas kan je bovendien meteen aan de slag met gepast lesmateriaal.
 3. Behaal het Kinderrechtenlabel: Na twee jaar is er een echt kinderrechtenklimaat op jouw school. Scholen die samen met ons het hele traject doorlopen, krijgen het label van Kinderrechtenschool. Het label is een blijvende erkenning, maar vooral een stimulans om blijvend aandacht te besteden aan de kinderrechten.

Voor meer informatie kan je een e-mail sturen naar kinderrechtenschool@planbelgie.be of bellen naar (+32) 02 504 60 11.

 

Hoe het label van Kinderrechtenschool krijgen?

Je school sluit een samenwerkingsovereenkomst af met één van de Partners voor Kinderrechtenscholen. In deze overeenkomst wordt het engagement van beide partijen duidelijk weergegeven. Indien deze engagementen, verspreid over een periode van twee jaar, zijn nagekomen en je school intussen voldoet aan de criteria om Kinderrechtenschool te worden, ontvangt je school het label van Kinderrechtenschool. Deze huldiging wordt natuurlijk ook gevierd!

De criteria waaraan je school na twee jaar dient te voldoen worden in samenspraak opgemaakt, maar er zijn ook enkele prioritaire criteria die vast zijn:

 • Hebben de kinderrechten een duidelijke plaats op de school?
 • Zijn de projecten die samen gedefinieerd werden in het actieplan gerealiseerd ?
 • Zijn de leerlingen gesensibiliseerd over de kinderrechtenthematiek ?
 • Zijn er participatiekanalen aanwezig op school waarop de leerlingen beroep kunnen doen ?
 • Is de hele school betrokken ?
 • Zijn de ouders op de hoogte ?
 • Kent het traject een zekere visibiliteit ?
 • Is het proces duurzaam geïntegreerd in het schoolbeleid?
 • ...
Ik ben de enige leerkracht van mijn school die zich wil engageren om Kinderrechtenschool te worden. Is het toch mogelijk om het label te halen?
Jammer genoeg niet. Om Kinderrechtenschool te kunnen worden, moet het hele schoolteam (leerkrachten, leerlingen en directie) betrokken zijn, zelfs al zijn enkele leerkrachten er actiever mee bezig dan anderen. De bedoeling van het traject tot Kinderrechtenschool is dat er een schoolklimaat gecreëerd wordt met respect voor de Kinderrechten. Het is onmogelijk om één enkele leerkracht te begeleiden in dit proces. Wij raden je aan om reeds te starten met ons educatief materiaal beschikbaar op de pagina ‘lesmateriaal’ van deze site.
2 oktober: Werelddag voor geweldloosheid

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

 • De lespakketten ‘Lou en Lena: Nee, tegen geweld’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs
 • Het lespakket ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste graad lager onderwijs.

Ontdek het recht op bescherming tegen geweld, via het verhaal van Mai.

11 oktober: Internationale dag van het meisje

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lesmappen ‘Kwaliteitsvol onderwijs voor meisjes in Burkina Faso’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs

16 oktober: Wereldvoedseldag

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

Het lespakket ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de tweede graad lager onderwijs.
Via het recht op een goede gezondheid wordt de problematiek van ondervoeding besproken.

17 oktober: Werelddag van verzet tegen extreme armoede

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs.

Bijna al onze thematieken hebben raakvlakken met armoede en armoedebestrijding via ontwikkelingswerk. Armoede terugdringen doe je het beste via een totaalaanpak in samenwerking met de hele gemeenschap, via het aanbieden van kwaliteitsvol onderwijs, gezondheidszorg, zuiver drinkwater, economische projecten, etcetera.

16 november: Werelddag van de verdraagzaamheid

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lespakketten ‘Lou en Lena: Nee, tegen geweld’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs

20 november: Internationale dag van de kinderrechten

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

 • De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs.
 • De poster van het Kinderrechtenverdrag, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs
 • De Kinderrechtenboot (memoryspel + affiche).
 • ‘Het Krekelboek’, ideeënboek voor kinderrechteneducatie in de klas, geschikt voor kleuters en de eerste en tweede graad van het lager onderwijs.
11 februari: Werelddag van de zieken

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

 • De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste en tweede graad lager onderwijs. Via de verhalen van Nour, Dossa en Nina maken je leerlingen kennis met het recht op gezondheidszorg.
 • ‘Het Krekelboek’ voor kleuters en de eerste en tweede graad van het lager onderwijs: in het ideeënboek voor kinderrechteneducatie in de klas vind je een volledig hoofdstuk rond gezondheid en gezondheidszorg.
12 februari: Internationale dag van de kindsoldaten

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

Het lespakket ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste graad van het lager onderwijs.
Aan de hand van het verhaal van Mai maak je kennis met het leven van een kindsoldaat, wat past in het recht op bescherming van kindsoldaten.

8 maart: Internationale vrouwendag

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lesmappen ‘Kwaliteitsvol onderwijs voor meisjes in Burkina Faso’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs

22 maart: Wereldwaterdag

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

In ‘Het krekelboek’, ideeënboek voor kinderrechteneducatie in de klas, voor kleuters en de eerste en tweede graad van het lager onderwijs, is een integraal hoofdstuk gewijd aan water, watervoorziening en sanitair.

7 april: Wereldgezondheidsdag

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

 • De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste en tweede graad lager onderwijs, vertellen je meer over het recht op gezondheidszorg, via de verhalen van Nour, Dossa en Nina.
 • Het krekelboek’, ideeënboek voor kinderrechteneducatie in de klas, laat kleuters en de eerste en tweede graad van het lager onderwijs kennismaken met ‘gezondheid’.
25 april: Werelddag tegen malaria

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

Het lespakket ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de eerste graad van het lager onderwijs. Via het verhaal van Sema maak je je leerlingen vertrouwd met (de gevolgen en oorzaken van) malaria.  

25 mei: Internationale dag van Afrika

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lesmappen ‘Kwaliteitsvol onderwijs voor meisjes in Burkina Faso’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs

12 juni: Internationale dag tegen kinderarbeid

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lespakketten ‘Lou en Lena en de kinderrechten’, voor de tweede en derde graad lager onderwijs, vertellen je meer over het recht op bescherming tegen kinderarbeid.

16 juni: Internationale dag van het Afrikaanse kind

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken?

De lesmappen ‘Kwaliteitsvol onderwijs voor meisjes in Burkina Faso’, voor de eerste, tweede en derde graad lager onderwijs

Gratis nieuwsbrief

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en nieuwe lesmaterialen. Doen!